Nog een paar dagen, dan is het jaar 2010 voorbij. Een jaar waarin er hier op de site weinig nieuws kwam, en toch alles veranderde. Marcotics bestond dit jaar alweer 5 jaar, waardoor het tijd was voor verandering. Al 5 jaar gebruikten we dezelfde layout, en werd er steeds meer toegevoegd. Na 5 jaar werkte het allemaal niet naadloos samen, en was het tijd voor vernieuwing. Onderdelen werden samengevoegd en ook voor mij eenvoudiger bij te houden, en nieuwe functies werden toegevoegd. Iedere moderne telefoon kan nu overweg met Marcotics. Je gaat met je telefoon naar en je beland op de mobiele versie van Marcotics.nl. Heb je een smartphone met camera, kun je de QR code scannen en krijg je de link naar het artikel in de mobiele versie. Social Networking was dit jaar helemaal hot. Facebook, Hyves en Twitter waren dit jaar veelgebruikte termen binnen Nederland, en de rest van de wereld. Er moest zelfs een film over Facebook worden gemaakt. Ook de site probeerde naadlozer samen te werken met Social Media, en zo word elk bericht dat ik op de site zet ook automatisch getweet. En voor wie het voorrecht heeft mij op MSN te hebben; ook daar word automatisch de titel en de link van het laatste bericht op de site getoond, zodat je daar ook kunt zien wat er als laatste bij kwam. Ook in 2011 blijven we proberen nieuwe manieren te vinden om mee te gaan in moderne technieken en als het even kan te innoveren in nieuwe dingen. Niet dat we dat ook werkelijk gaan redden, maar het is een leuk streven. Net als het streven om meer te gaan schrijven. Ja, we gaan het OPNIEUW beloven en proberen om meer te schrijven.

En ja, Marcotics.nl is echt WE, en niet alleen IK. Achter de schermen zitten naast ikzelf lezers, al dan niet vaste lezers en reageerders, die ook actief meedenken aan wat er gedaan kan worden. De fouten worden er grotendeels door de lezers uitgehaald, en als er iets niet werkt weten zij het vaak eerder dan ik. Dat er dit jaar minder dan normaal nieuwsoverzichten uitkwamen, betekend niet dat de mensen die het nieuws voor me verzamelden dat nu niet meer doen. We lachen erom, praten erover, maar dit jaar bleef het daarbij en deden we er verder gewoon niks mee. Het nieuws is een van de minst geliefde onderdelen van de site, het kost veel tijd om aan te werken, en de reacties zijn niet spectaculair. Mensen vinden het teveel leeswerk, te saai… Nieuws interesseerd de lezers niet. Wij vinden het wel leuk, ik vind het leuk om mijn licht en mening erover te werpen, en we zijn dus aan het denken over manieren waarop we het leuk, leuker, leukst kunnen maken. Goed, we denken er rustig en op ons gemak over na, maar we denken er in ieder geval wel over na. Tot die tijd hebben we het nieuws van dit jaar drastisch ingekort tot het jaaroverzicht dat je van ons gewend bent, en straks vol spanning mag gaan lezen, na het persoonlijke jaaroverzicht.

Wat bracht 2010 nou? Dat er weinig tot niets aan de site werd toegevoegd, betekend niet dat er niks gebeurde. Ik heb het alleen anders aangepakt. Schreef ik voorheen over alles wat ik meemaakte, werd elke breuk uitgebreid uitgemeten over 15 stukken op de site, nu doe ik het rustiger aan en laat ik privé wat meer privé. Niet dat er break-ups te melden waren, het liefdesleven van Marc was dit jaar uiterst saai. Er waren hier en daar wat uitspattingen richting positiviteit, maar het was vooral doorgaan met de flatline die in 2009 was ingezet.

2010 was vooral een vriendschappelijk jaar. Een jaar nadat een goede vriendin van mij het leven niet meer zag zitten, groeiden haar partner en ik dichter naar elkaar toe. Uiteraard voor steun, maar later ook voor meer. Hoewel we elkaar al jaren kenden, kunnen we nu pas zeggen dat we elkaar echt kennen. Een jaar nadat ze is heengegaan ontdekken we dingen die onze kijk op haar voorgoed veranderen, en als deel van de verwerking heeft haar partner besloten om samen met mij te proberen het verhaal op papier te zetten en misschien een boek erover te schrijven. In ieder geval zal in 2011 deze poging hier verschijnen, omdat zij altijd heeft geprobeerd ons te drijven om onze creativiteit te ontplooien.

Daarnaast hebben we natuurlijk Kevin, Natasja, Dimitri en Marjolijn nog. Marjolijn is hier nog ongeveer eens in de maand, wat een goed excuus is om serieus te koken, iets dat er nog wel eens bij inschiet als ik alleen ben, en om op de fiets van elke brug een hoogtepunt te maken. Nu ik mijn fiets heb ingeruild voor een mountainbike word dat lastiger zonder bagagedrager en met een plastic spatbord, en ook de vouwfiets is hier niet op berekend met een draagvermogen van 100 kg en een bagagedrager op nog geen 40cm van de grond, maar we houden het er hoe dan ook in. Dimitri is hier ook nog met enige regelmaat, en was dat vroeger een reden om te koken, nu wachten we liever tot de bel gaat en de bezorger met zijn scootertje onze Wassalonnetjes (patat, kipdöner, kaas, pinda saus uit de oven) heeft gebracht, zodat we rustig door kunnen gamen. De bezorger kent me ondertussen van naam, wat uiteraard een teken is dat we elkaar nauwelijks zien en ik zeer gevariëerd eet.  En nu Kevin en Natasja samenwonen hebben we er een gamelocatie bij en spelen we daar, onder het genot van een biertje en een zak chips, spelletjes op de WII die ik zo consequent altijd verlies, dat het op de foto moet als ik eens een keertje iets win.

Jaaroverzicht 2010

Kevin is dit jaar veranderd in een collegablogger, ook hij heeft een weblog begonnen, nadat we samen vroeger al weblogs maakten en hij af en toe hier zijn reactie achterlaat. Af en toe maak ik ook mijn Guest Appearance op zijn blog, Kevin heeft de smaak van het vissen helemaal te pakken en we gaan dan ook vaak met z’n drieën vissen dit jaar, waar hij dan over schrijft op zijn blog. Als je van vissen houd moet je het zeker eens lezen, de vaktermen vliegen je om de oren, en ik heb er geen verstand van, bewijst ook het feit dat ik niks heb gevangen tot nu toe. Gelukkig ga ik ook alleen mee voor de gezelligheid en niet om wat te vangen, want zo’n visser ben ik helemaal niet.

In het filmpje op de site beloofden we vanalles, en er is helaas weinig van gekomen. Maar niet omdat we het niet geprobeerd hebben. Het leuk ons leuk om een soort PR stunts te gaan doen. Die zouden dan wel in 2011 gebeuren, het weer laat niet toe dat we nu dingen gaan ondernemen, maar er stonden wel serieus dingen in de planning. Helaas hebben we geen dure advocaten en had niemand zin om opgepakt te worden, dus we hadden wel toestemming nodig van verschillende partijen, en dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Daarom kunnen we veilig zeggen dat we het geprobeerd hebben te regelen, maar nog niets geregeld hebben gekregen. Maar ook daar blijven we achteraan gaan.

2010 bracht ook mij naar de stembus. Na stemmen op de oermanier, kiezen op de leukste partijleidster, koos ik uiteindelijk voor de Partij Voor de Dieren, omdat me dat persoonlijk was gevraagd en ik het anders toch niet wist. Het heeft de politiek weinig goed gedaan vrees ik.
2010 bracht me ook, net als vorig jaar, naar de Heiniken Music Hall om te genieten van Mark Knopfler. Het heeft zowaar moeite gekost om de knoop door te hakken of ik het zou filmen, nadat expliciet werd gevraagd om dat niet te doen, maar heb het toch gedaan. Ik betaal een hoop geld om er te mogen zijn, dan wil ik een aandenken ook.

Op aandringen van Marjolijn ook de herinnering aan de huisarts van dit jaar. Na een middagje in het plaatselijke kinderspeelparadijsje, waar net als vorig jaar Sinterklaas aankwam voor de kinderen en kleinkinderen van ons Bouwpersoneel, werd ik verkouden. En nog iets meer verkouden, en schor. Tot hilariteit onder de collega’s werd het verdacht, de vrouw van een van mijn collega’s begon dezelfde symtomen te vertonen. Had hij maar beter op zijn vrouw moeten letten hoor . Uiteindelijk viel het voor haar wel mee, en verloor ik niet mijn keelpijn en hoofdpijn, maar wel mijn stem. Toen de pijnstillers ook niet bleken te werken, werd me aangeraden om toch eens naar de huisarts te gaan, omdat ik toch een beetje last bleef houden. Ik kreeg een diagnose van wereldschaal. Uiteraard had ik de gebruikelijke voorhoofdholteontsteking, die ik wel vaker heb, deze keer dusdanig serieus dat zelf mijn trommelvliezen geïrriteerd waren waardoor ik oorpijn had. De keelpijn, het hoesten en het ophoesten van bloed kon goed worden verklaard, aangezien ik een fikse keelontsteking had. Blijkbaar kan er geen stem zitten waar een ontsteking zit, en daarom was ik ook mijn stem volledig kwijt. Nu we dat wisten kon het lachen om moeder natuur beginnen. Een pijnlijke keel zonder stem moet immers goed gesmeerd worden, en dus maakte ik constant speeksel aan. Dat slikken pijn deed, ach, dat zijn details waar moeder natuur zich niet druk om kan maken.

Hét feest voor de Leidenaar en omgeving, Leidens Ontzet, was er natuurlijk weer dit jaar. Dit jaar was ik er met Kevin en Natas en later nog in mn eentje met de camera amateur fotograaf aan het spelen, wat me een gratis ritje reuzenrad opleverde. Mijn werkgever is namelijk ook voorzitter van de kermis die er rond Leidens Ontzet staat in de binnenstad. Ik had hem gespot, in pak inclusief hoge hoed, dus dat was een foto waard. Terwijl ik stond te wachten tot hij binnen bereik van mijn lens wilde komen, werd ik gesignaleerd door degene die direct onder mijn werkgever stond qua kermis, en die wou graag op de foto met de burgemeester, die op dat moment naast mijn werkgever rondjes maakte op 50 meter hoogte. Uiteraard heb ik de foto’s gemaakt, herkende mijn werkgever me niet (namens welke krant maak jij foto’s?) en was het gewoon leuk om amateurfotograafje te spelen. Het leverde mij weer een gratis ritje reuzenrad op, zodat ik weer foto’s kon maken van een mooie hoogte. Later ook geëxpirimenteerd met mijn statief en camera tijdens het afsluitende vuurwerk, wat ook mooie plaatjes opleverde. Alle foto’s staan op het Fotografie deel.

Wat tot nu toe ook ieder jaar opnieuw plaatsvind, is de vakantie van mijn ouders. Vorig jaar moest ik door omstandigheden een ruit inslaan om mezelf weer toegang te verschaffen tot hun woning. Dit jaar had ik daar geen excuus voor, ze hadden voor sleutels bij de buren gezorgd. Uiteraard moest er tóch iets gebeuren, en hebben we maar besloten om de hele voorgevel te veranderen met een groot wit bouwzeil, en daar zelf maar ingegooide ramen op te tekenen. Het was spannend, het waaide wel een beetje en natuurlijk konden we niet zomaar dat zeil aan de gevel schroeven, maar het geheel is blijven hangen en het was een opluchting voor mijn ouders toen er niets vervelends achter het zeil vandaan kwam.

2010 bracht ook minder leuke dingen. Een paar collega’s waar ik niet direct mee te maken heb, maar wel goed mee omging, moesten helaas worden ontslagen omdat de economische crisis nu eenmaal slecht voor de bouw is afgelopen en ook wij als grootste van de stad de gevolgen niet langer konden negeren. Een van de collega’s die er nu uit moet van het UWV (die bepaald wie je moet ontslaan in dit soort situaties), is een collega met wie ik vaak meeging als hij een klusje had gekregen waar hij hulp bij nodig had. Hij bleek ook een oude jeugdvriend van de bakker waar ik dagelijks mee omga, en sinds eind dit jaar ook nog eens in de avonduren mee de sportschool terroriseer. Eerder dit jaar overleed een collega die op 82 jarige leeftijd nog elke week de bekabeling van ons gereedschap naliep. Ik denk dat hij deels voor de afleiding iedere week kwam, zijn vrouw was hulpbehoevend opgenomen in een verzorgingstehuis en was niet altijd even makkelijk voor hem. En dus kwam hij, ruim nadat hij met pensioen ging, elke week nog een dagje langs om een praatje te maken en wat dingen te doen, tot hij een hersenbloeding kreeg en half verlamd raakte. De ironie was niet te negeren, hij belandde op dezelfde afdeling als zijn hulpbehoevende vrouw.
Op de verjaardag van mijn oma, die in hetzelfde verzorgingstehuis was opgenomen, ging ik bij hem langs. Nauwelijks te herkennen als de man die bij ons over de werkvloer kwam, maakten we een praatje en keken we naar de Tour de France. De volgende dag kreeg hij longontsteking, 4 dagen later overleed hij. Het nieuws bereikte me op de laatste werkdag voor de Bouwvak, nadat ik van klus terugkwam met eerdergenoemde collega. Tijdens de jaarlijkse barbeque kreeg ik het te horen, de beste man was er niet meer. Aangezien andere collega’s niet in staat waren om de man namens de zaak ons laatste respect te betuigen, ben ik naar zowel het condoleren als de begravenis geweest.

Welk nieuws bracht 2010 ons?
In Januari hadden we de aardbeving in Haïti, en Apple presenteerd hun Ipad.
Een 28-jarige Somaliër begint het jaar goed met een poging de Deense cartoonist en tekenaar Kurt Westgaard te vermoorden en Osama Bin Laden blijkt ook nog steeds niet vermoord, hij eist de verantwoordelijkheid van een aanslag in Detroid op. Zijn maatje Ali Chemicali hebben ze wel te pakken, en die eindigd bungelend aan een strop.

Jaaroverzicht 2010 

Begin 2010 hadden we nog last van de sneeuw en dat resulteerde in een verkeersinfarct rond Amsterdam, maar de rest van het land kon ook niet lekker doorrijden. Volgens het KNMI wordt de gemiddelde temperatuur in januari in De Bilt -0,6 graden, tegen 2,8 graden normaal. Daarmee was januari de koudste maand sinds januari 1997. Eind 2010 herhalen we de sneeuwval vrolijk nog een keer en halen we in het westen met gemak de 20cm. Zeker Limburg heeft het zwaar te verduren, daar valt landelijk gezien het meeste sneeuw, wat als gevolg heeft dat mensen de tuindeur niet zo goed open kregen. Vind ik ook niet zo vreemd…

Sneeuwval December 2010 Limburg
December 2010, Limburg

Februari bracht ons Sven Kramer, die door zijn coach de verkeerde baan op word gestuurd en daardoor gediskwalificeerd word.
De ontsnapte mensenhandelaar Saban Baran is aangehouden in Turkije. Hij dacht daar veilig te zitten omdat Turkije geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland, maar de Turken hadden ook nog een appeltje met hem te schillen en nu zit hij daar alsnog vast, voor afpersing in plaats van de mensenhandelzaak en poging tot moord die in Nederland op hem wacht.
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht kocht een vakantievilla in Bulgarije, maar heeft daardoor de schijn van belangenvertrengeling tegen zich en moet vertrekken van het bestuur.
America meld het verwachtte begrotingstekort, ergens rond de 1560 miljard dollar. Tien jaar geleden was dat nog zo’n 200 Miljard, dus ze gaan nu eens kijken hoe dat zo kan. Belastingverlagingen, twee oorlogen, dure plannen, een recessie en stijgende volksgezondheidsuitgaven zorgden ervoor dat het begrotingstekort vorig jaar 1300 miljard dollar bedroeg. Dus ze gaan snijden in wat kosten. In zijn nieuwe begroting stelt hij voor om diverse geldverslindende projecten te schrappen. Eén van die projecten is het plan van zijn voorganger Bush om in 2030 weer astronauten naar de maan te brengen. Met het maanprogramma van de NASA was ruim 100 miljard dollar gemoeid. Obama vindt dat te veel geld om alleen maar, zoals in de jaren 60, astronauten op de maan te zetten. Hij vindt het belangrijker om het geld te besteden aan onderwijs en onderzoek. Voorlopig komt er dus geen nieuwe missie van de VS naar de maan, als het aan de Amerikaanse president Obama ligt.

 Jaaroverzicht 2010
© Marcotics

Griekenland heeft ook iets teveel geld uit gegeven, hun begrotingstekort ligt op 12,7 procent, en dat mag maar 3 procent zijn van de EU. De regering moet snijden, anders krijgen ze geen cent van de EU, en wil onder meer fors bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Natuurlijk reagerden de Griekse ambtenaren lichtelijk geïrriteerd, om niet te zeggen vrij boos, en zullen gaan staken op 10 februari. Douanepersoneel en belastingmedewerkers hebben aangekondigd dezelfde week nog van hun werkplek weg te lopen, maar de EU keurd het plan van de Griekse regering goed.
De Britten hebben het rustig aan gedaan, maar hebben een ander probleem. Britse parlementariërs word aanbevolen om 1,12 miljoen pond (1,3 miljoen euro) terug te betalen voor onkosten die ze ten onrechte hebben gedeclareerd. Het blijkt dat vele parlementariërs, onder wie ook bewindslieden uit het kabinet van premier Gordon Brown, declaraties hadden ingediend voor een hypotheek op hun tweede huis, maar ook voor zaken als badkuipstoppen, koekjes, kattenvoer, porno, luiers en taxiritten naar de supermarkt. Je zal maar even geen gebruik kunnen maken van de bedrijfswagen. Een Conservatief Lagerhuislid bleek meer dan 1600 pond te hebben gedeclareerd voor de aanleg van een eendenverblijf in zijn tuin. Het hoogste bedrag moet Labourparlementariër Barbara Follett betalen. De echtgenote van schrijver Ken Follett gaf het grootste deel uit aan een beveiligingssysteem voor haar tweede huis. Zij liet op kosten van de Britse belastingbetaler onder meer zes telefoonlijnen aanleggen om zich dieven en andere onwelkome gasten van het lijf te houden.
Nederland treft het minder, ons kabinet kan het niet eens worden over de kwestie Uruzgan, de PVDA stapt uit het kabinet en Balkenende IV is finito. Het duurt, mede doordat de hoge heren in Den-Haag het niet eens kunnen worden over wie er met wie gaat samenwerken, tot Oktober voor de nieuwe premier Rutte eindelijk de sleutel van het torentje krijgt.

Maart brengt vooral slecht nieuws. De meldingen over misbruik binnen de katholieke kerk beginnen binnen te stromen bij de commissie Hulp en Recht, die 15 jaar geleden door de bisschoppen werd ingesteld om hulp te bieden aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters en andere kerkelijk werkers. In een weekend tijd zijn er 16 meldingen, ongeveer net zo veel als de commissie normaal in een jaar binnenkrijgt. Aanleiding voor de stijging is de berichtgeving over seksueel misbruik op een katholiek internaat in ‘s-Heerenberg. Daar zouden verschillende paters salesianen zich in de jaren zestig en zeventig hebben vergrepen aan kinderen. De PvdA en de VVD gaan de minister van Justitie vragen om een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.
Terwijl de jacht op kindvriendelijke Kerkelijk werkers is ingezet, begint Veendam te jagen op brandstichters. In 2 weken tijd hebben ze 3 aangestoken branden, waarbij 1 brandweerman om het leven komt in een poging een brand te blussen.
Sander Vreeswijk bekend dat hij Milly Boele heeft vermoord en begraven. De agent heeft haar op dezelfde avond dat hij haar ontvoerde ook vermoord en begraven. Stukje bij beetje komen er dit jaar meer details naar boven, Sander zou onder invloed zijn geweest van 30-40 joints, mogelijk XTC, hij heeft haar mogelijk verkracht maar onderzoek daarnaar is onjuist uitgevoerd, wel is er sperma aangetroffen op haar lichaam, maar dat zou te verklaren zijn door het feit dat hij zich voor het begraven van Milly heeft afgetrokken. Dat er steken zijn laten vallen in het onderzoek is duidelijk, net als het feit dat deze Sander niets minder verdiend dan een kogel van zijn eigen dienstwapen. Wie het er niet mee eens is, wil ik graag wijzen op het feit dat er tegen daders van geweld tegen mensen met een publieke functie, zoals politie, brandweer en ambulance personeel, extra zwaar word opgetreden. In Nederland gaan meer stemmen op dat het andersom ook moet gelden, zoals in dit geval.
De beruchte deeltjesversneller bootst met succes een oerknal na, en in IJsland barst een vulkaan uit die het vliegverkeer in heel Europa wekenlang stil legt.

Jaaroverzicht 2010

April word niet veel beter. Een Toepolev 154 stort neer in de mist op anderhalve kilometer voor de landingsbaan. Alle 96 inzitttenden van het toestel zijn dood, waaronder 88 leden van de Poolse presidentiële delegatie. De delegatie vloog naar Rusland om een herdenking bij te wonen van de 22.000 Poolse krijgsgevangenen die vanaf 1940 in Katyn werden vermoord door de geheime dienst van de Sovjet-Unie.
2 Nederlandse mariniers komen in Uruzgan om het leven door een bermbom en Amsterdam en Den-Haag zijn een rotzooi na Koninginnedag omdat de medewerkers van de reinigingsdiensten staken.

Omdat we toch zo lekker bezig zijn, begin Mei stort een Airbus met 104 inzittenden neer in Tripoli, waarbij 103 mensen omkomen en alleen een Nederlands jongetje van 10 jaar het overleefd. Ook hadden we dit jaar de jaarlijkse dodenherdenking op de dam in Amsterdam, waarbij een 39-jarige man, verkleed als orthodoxe jood, onrust zaait door te gaan schreeuwen tijdens de 2 minuten stilte. Veel mensen raken gewond doordat de menigte mensen als een kudde neushoorns tegen en over elkaar beginnen te rennen.
In New York word een autobom onschadelijk gemaakt nadat een straatverkoper, toevallig een Vietnam-veteraan, een verdacht voertuig had gezien en een agent van de bereden politie waarschuwde. De agent zag dat er rook kwam uit de achterkant van een zwarte Nissan Pathfinder en rook een kruitlucht. De agent sloeg meteen alarm. In de auto werd consumentenvuurwerk, een aantal gastanks gevuld met propaan, twee jerrycans met benzine en een tijdmechanisme aangetroffen. Het tijdmechanisme was verbonden met een ontsteking, maar het hele zooitje werd voortijdig en gecontrolleerd onschadelijk gemaakt.
Maar er is deze maand ook positief nieuws. De Diro d’Italia start dit jaar, welliswaar in motregen, in Amsterdam. De nieuwe Britse regering is ook rond en Staatssecretaris De Vries van Defensie erkent dat hij vanwege een buitenechtelijke relatie met een medewerkster niet meer thuis woont. Ohnee, dat is geen positief nieuws. Maar wel leuk! Hij kon uiteraard moeilijk thuis blijven, dus hij is uit huis gegaan en heeft zijn intrek genomen in een kazerne in Den Haag. De medewerkster van Defensie heeft inmiddels een andere functie gekregen, De Vries blijft gewoon lekker zijn werk doen. CDA-leider Balkenende gunt De Vries de tijd om zijn zaak op een rijtje te zetten. De Vries zit in een kazerne, omdat vanwege veiligheidsredenen niet elke huisvesting geschikt is. In eerste instantie is zijn verblijf nog gratis, maar als zijn verblijf ‘structureel’ wordt, zal er wel een financiële vergoeding tegenover moeten staan, stelt het ministerie. De kazerne is een openbare officierslegering. Het gedeelte waarin De Vries verblijft is een kleine zelfstandige studio, met eigen sanitair en kitchenette.
De IJslandse vulkaan die het vliegverkeer in Europa ontregeld word minder actief, en Sieneke zal niet actief zijn in de finale van het Songfestival.

In Juni word kraken officieel verboden en wint de VVD de verkiezingen, maar hebben we nog enkele maanden geen kabinet. De zogenaamde Bavaria-meisjes worden op borgtocht vrijgelaten. Volgens de ambassade in Zuid-Afrika is borgtocht van 10.000 rand (1000 euro) per persoon betaald door Bavaria. De paspoorten van de twee vrouwen zijn genomen. Ze worden verdacht van het ontplooien van commerciële activiteiten in het stadion, dat is in strijd met speciale wetgeving die door de FIFA is ingesteld in verband met het WK. De dames riskeren een maximale straf van zes maanden cel, aldus de ambassade. De rechtbank behandelt hun zaak op 22 juni. De Bavaria-vrouwen waren het stadion binnengekomen verkleed als Deense supporters, maar na de eerste helft deden ze de rood-witte kleren uit en kwamen de oranje jurkjes tevoorschijn. Dat er op de oranje jurkjes geen duidelijk logo van Bavaria staat, en ook de naam van de bierbrouwer er niet op staat maakt blijkbaar niet uit.

 Jaaroverzicht 2010

Een helicopter stort neer op de Rotterdamse Maasvlakte en Nederlands bekendste exportcrimineel Joran van der Sloot loopt tegen de lamp in Chili na de moord op de 21-jarige Stephany Tatiana Flores Ramirez in Peru, precies 5 jaar na de verdwijning van Natalee. Hij dacht veilig uit Peru te kunnen vluchtten na de moord, maar hij werd netjes opgewacht en in zijn taxi aangehouden.
BP begint ook te voelen dat hun portemonnee langzaam leegloopt door het olielek en TNT post houd ook leegloop en ontslaat alle full-time postbezorgers. Het is nu ondertussen December als dit stuk geschreven word, en we voelen de consequenties van dat besluit nog steeds, kerstkaarten die niet of nauwelijks bezorgd worden is 1 van de vele gevolgen die de stakingen die volgden op zit besluit tot gevolg hebben.

Juli betekend het einde van de Oranje Droom, we verliezen van Spanje op het WK maar Wesley mag in ieder geval met Yolanthe trouwen. Op hulp van God hoefden we niet te rekenen voor dit WK. Een pastoor die een speciale oranje-mis hield op de dag van de WK finale, zijn kerk oranje versierde en voor de gelegenheid een oranje priestergewaad droeg, gemaakt door één van de kerkgangers, werd geschorst omdat zijn kerk welliswaar vol zat, maar bisschop Jozef Punt van het bisdom Haarlem er de lol niet van inzag. De kwestie trok de aandacht in binnen- en buitenland, en de pastoor heeft vele honderden steunbetuigingen ontvangen via een Hyves-pagina die voor hem werd geopend.

Jaaroverzicht 2010

Zwemleraar Benno L., die geestelijk gehandicapte meisjes misbruikte en dat filmde en fotografeerde, krijgt 7 jaar cel opgelegd, zonder TBS omdat de kans op herhaling niet aanwezig lijkt. Een van de opmerkelijke uitspraken in deze zaak was dat het geen verkrachting was omdat geen van de meisjes had tegengestribbeld, terwijl deze vaak geestelijk en/of lichamelijk gehandicapt waren. De uitspraak van een van de ouders van de slachtoffers, dat de rechter een slappeling is, is een understatement in de ogen van Marcotics.
Rotterdam is tevreden over de start van de Tour de France die er begon, en verzekeraars zijn minder tevreden deze maand, na het noodweer dat Nederland teisterde. Het noodweer heeft voor een bedrag van ongeveer dertig tot vijftig miljoen euro schade aangericht volgens een schatting van het Verbond van Verzekeraars.
Na misbruik in kerkelijke sferen blijkt ook binnen pleeggezinnen en jeugdinrichtingen nog wel eens de hand aan het kind te worden geslagen, en de overheid wist er mogelijk van. Ook hiervoor word een meldpunt geopend.
De Love Parade in Duisburg loopt uit op een bloedbad met 18 doden en zeker 300 gewonden door massale paniek in een tunnel die van het station naar de hoofdingang van het festivalterrein leidt, de Nederlandse Defensie is niet bezorgd over documenten die op WikiLeaks gaan verschijnen, en de rechtbank in Middelburg heeft de ondertoezichtstelling van het ‘zeilmeisje’ Laura Dekker opgeheven. De ouders van Laura mogen nu zelf beslissen of hun dochter gaat zeilen. Ze hebben al gezegd dat zij achter het plan van Laura staan. Daarmee is Laura vrij om te gaan zodra ze de voorbereidingen afgerond heeft.

Augustus vertrok Laura dan eindelijk, en hadden we verder de moeder die verdacht werd van de moord op 4 baby’s en ze vervolgens in koffers op zolder bewaarde, de Chileense mijnwerkers bleken nog te leven, maar waarschijnlijk nog wel even ondergronds te moeten blijven en de Anne Frank boom is omgewaaid en in stukken gezaagd.

September ging Wilders protesteren tegen een moskee naast Ground Zero, de mijnwerkers zitten nog steeds onder de grond als een van hen vader word, het olielek heeft BP een kleine 6,2 miljard gekost, exclusief de 54 miljard dat het bedrijf minder waard is op de beurs, maar het lek is nu definitief dicht.
Iemand gooit een waxinelichtje inclusief houder naar de Gouden Koets, maar de koets is niet beschadigd en gezien de vorm van de koets is het een kleine overstap naar Kip Caravans, die is opnieuw en nu definitief failliet doordat de doorstart geen succes is geworden.
De fracties van VVD en PVV zijn unaniem akkoord gegaan met de afspraken van de onderhandelaars Rutte, Verhagen en Wilders, maar de CDA fractie heeft in een Haags hotel bijna zestien uur gepraat over het gedoog- en het regeerakkoord, om vervolgens tot de conclusie te komen dat eerst het congres zich uitspreekt en vervolgens de CDA-fractie definitief een oordeel gaat vellen.

 Jaaroverzicht 2010

Dan is het alweer Oktober, Wilders haalt uit naar Merkel, een dagje later haalt Merkel uit naar Wilders, ondertussen voert het CDA heftig debat met zichzelf maar uiteindelijk zijn ook zij unaniem voor het kabinet en word Rutte benoemd tot formateur, waarna er eindelijk een kabinet is. Antonie Kamerling pleegt zelfmoord en de Amerikaanse soulzanger Solomon Burke overlijd in zijn vliegtuig op Schiphol.
De Chilenen boren naar hun mijnwerkers en beginnen eindelijk met hun redding, en nieuwe rechters moeten de redding van Geert Wilders worden, de wrakingskamer besluit dat er nieuwe rechters moeten komen die alles helemaal overnieuw moeten gaan doen.
De coke nekt Yuri van Gelder, Ad Melkert word niet genekt, hij overleefd een aanslag in Irak.

November begint WikiLeaks met de publicatie van een kwart miljoen documenten en ontketend een online oorlog, Het rookverbod in kleine cafés is per direct opgeheven, Dankzij de aardbeving in Haïti heerst daar nu een gemeen griepje dat ze Cholera noemen, maar ze mogen wel gaan stemmen op een nieuwe regering.
Na Chili is er ook in Nieuw-Zeeland een ongeluk in een mijn, na een explosie hebben ze 29 doden.
Sander Vreeswijk krijgt 18 jaar cel en TBS opgelegd, 3 jaar meer dan het Openbaar Ministerie had geëist, maar of hij die TBS haalt is nog zeer de vraag, agent én kindermoordenaar/verkrachter doet het niet goed bij de Nederlandse Gevangenisinwoners.

December begint met de onthulling van een grote kindermisbruikzaak in Amsterdam. Robert M. blijkt bij 2 kinderdagverblijven waar hij heeft gewerkt meer dan 50 kinderen te hebben misbruikt en gebruikt om kinderporno mee te maken. Hij zou zich via internet ook hebben eengeboden als oppas. Ook de echtgenoot van de hoofdverdachte, een Amsterdammer van 37 jaar oud, is gearresteerd. Hij wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Daarnaast is een 39-jarige medewerker van een van de kinderdagverblijven opgepakt op verdenking van ontuchtige handelingen op het internet.
In de Duitse versie van Wedden Dat probeerde een kandidaad met springveren over tegemoetkomende auto’s heen te springen. Na de 4e sprong kwam hij verkeerd terrect en raakte hij verlamd. Zijn vader bestuurde de auto waarover zoonlief had moeten springen en zag alles gebeuren, net als het publiek dat aanwezigwas en voor televisie keek naar deze live-uitzending, die meteen werd stopgezet.

Jaaroverzicht 2010

En dan schrijven we inmiddels vandaag, 31 December 2010. De dooi heeft eindelijk ingezet, de sneeuw en het ijs zijn aan het verdwijnen, wat prima uitkomt aangezien Maandag mijn werkdagen weer gaan beginnen. Gister avond nog even een leuke foto gemaakt in het park (zie hier), vandaag ben ik mijn Starbucks maagdelijkheid verloren aan een grote Caramel Macchiato, hadden we ‘s middags al reden tot een feestje en hebben we een flink eind van een goede Rosé Champagne soldaat gemaakt en die voel ik al lichtelijk in mijn kraag, ben ik al met de familie samengeweest en vanavond vier ik het eind van 2010 met Kevin, Natas en Dimitri. Het is een goede afsluiter van dit jaar, dit jaar kan in ieder geval niet meer stuk. En dan is het pas 16.35. Het leven is zo slecht nog niet…

Voor iedereen die dit leest en het nog niet heeft gehoord, of gewoon nog niet genoeg heeft gehoord deze maand, de allerbeste wensen, doe voorzichtig met vingers en/of vuurwerk, en graag tot volgend jaar!