Zo… Ik is er weer. Omdat Ieniemienie vandaag hierheen kwam begon ik deze week vroeg met schrijven. Ik probeerde elke dag te schrijven, hoewel dat moeilijk werd omdat ik Dinsdag mijn diplomering had. Even voor de goede informatie, 9 December was ik officieel klaar met school, toen belde de leraar dat ik geslaagd was. Ruim 3½e maand later krijg ik eindelijk dat felbegeerde papiertje. En toen kwam de verrassing dat er ineens geen internet meer was. Kolere Xs4all… Gelukkig kwam KPN snel met een noodverbinding en kort daarna de nieuwe ‘permanente’ verbinding. Helaas heeft KPN wel een andere nare eigenschap, ze bellen om de zoveel tijd of ik een abonnement bij ze wil. Maar goed, dat is opgelost, terug naar de wekelijkse orde van de dag, het nieuws. Vorige week heb ik er even niks aan gedaan, voelde me niet in de stemming om dingen in de gaten te houden. En eigenlijk voel ik me nog steeds niet helemaal honderd procent in the mood. Even een winterdip ofzo denk, hoewel het vanaf vandaag officieel lente is. Het is goed te merken, het begint warmer te worden. Maar oke, genoeg over het weer en mijn geestelijke stemming. Het nieuws.

Maandag bevestigd dat het niet alleen de jeugd is die voor overlast zorgt. Nou wisten we dat al, we hebben ook hangouderen die overlast bezorgen, maar daar heb ik het volgens mij nog nooit over gehad. Vandaag een bericht dat mooi de gelegenheid geeft om daar eens aandacht aan te besteden. De rondhangende ouderen in Oude Pekela krijgen een eigen hangplek. In een winkelcentrum mogen ze vanaf april samenscholen. Voor alle ouderen die daar ook heen willen, we hebben dat gehucht even opgespoort, het ligt ergens bij Veendam in Groningen. Dat is een flink eind scootmobielen vanuit de randstad, maar als oudere krijg je bij de Ns vrije reisdagen geloof ik, dus misschien met die rollator de trein in en naar Oude Pekela. Dat is ook waar ik nu weer naar terug ga. Een jaar geleden kregen de hang ouderen daar een samenscholingsverbod omdat ze met rollators en scootmobielen het winkelend publiek in de weg liepen. Maar nu krijgen ze dat plekje in het winkelcentrum, en dat plekje wordt dan de eerste landelijke ‘ouderenontmoetingsplek’ van het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Wat een geweldig nieuws voor de Pekelder senioren zoals ze daar heetten, ze kunnen nu weer naar hartelust hun sociale contacten op peil houden. En met deze eerste bejaardenhangplek is meteen het startsein gegeven voor meer senioren speelparken, want ook op andere plaatsen in Nederland, zoals Eindhoven, komen zulke ontmoetingsplekken.

Iemand anders die al vier jaar niks anders deed dan hangen op een plein is nu opgepakt. Voor dit nieuwtje neem ik u mee naar het Parliament Square in Londen. De 56-jarige Brian Haw protesteerde daar sinds 2001, eerst tegen sancties tegen Irak, dat protest hielp niet, want er kwam oorlog in Irak en daarna protesteerde hij dus tegen de Britse betrokkenheid bij de oorlog in dat land. En nu, nadat hij al 4 jaar protesteerd, is hij volgens de politie gearresteerd omdat hij probeerde te verhinderen dat de politie een spandoek verwijderde dat een vrouwelijke demonstrant daar had achtergelaten. Hij was dus niet de enige die daar protesteerde, hij was daar misschien wel heel romantisch met die vrouw aan het protesteren. Helaas is zij aangehouden wegens illegaal betogen op het plein. Vanaf vorig jaar mag je daar namelijk niet meer zomaar protesteren, nadat een wet van kracht was geworden die toestemming van de politie voor een demonstratie op bepaalde plaatsen verplicht stelt. Onze protesterende vriend Haw had daar ook bijna het slachtoffer van geworden, maar won een rechtszaak om zijn protest te mogen voortzetten. Het hooggerechtshof bepaalde toen dat die nieuwe wet alleen gold voor nieuwe demonstraties. Maar nu is ook hij dus opgepakt. Jammer joh.

En we zeggen vaak dat Belgen dom zijn. Maar het is nog veel erger. Als je Europeanen met elkaar vergelijkt, is iedereen dom in vergelijking met ons Nederlanders. Behalve onze greppel gravende oosterburen de Duitsers, want die zijn net zo slim als ons. En hoe weten we dat allemaal? Dat ga ik vertellen. Dat wij zo slim zijn blijkt uit een onderzoek van een universiteit in Noord-Ierland. Wij en onze oosterburen hebben een gemiddeld intelligentiequotiënt (Het dure woord voor IQ) van 107. De domste mensen van Europa zijn geen Belgen trouwens, maar mensen uit Servië (IQ van 89) en ook de Fransen (IQ 94) en de Spanjaarden (IQ van 98) blijken niet bijster slim. De onderzoekers hebben een opmerkelijke verklaring voor onze slimheid. Mensen in het ‘koude’ Noord-Europa hebben grotere hersenen dan mensen in het warmere zuiden, menen de onderzoekers. De barre omstandigheden dwong de vroege mens in Noord-Europa meer te jagen dan mensen uit het warmere zuiden van het continent. Daardoor kregen de noordelingen meer proteïne, mineralen en vitaminen binnen, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. Met zo’n vergezochte theorie vraag je je toch af hoe hoog het IQ in Noord-Ierland is.

Dinsdag, kent iemand deze man?

Deze man draagt de naam Victor Willis en is een van de mensen van The Villige People. Je weet wel, van dat YMCA nummer en ‘In the Navy’. De zanger die als politieman optrad, is nu zelf in de boeien geslagen. Willis werd gearresteerd omdat hij verdween terwijl er aanklachten voor drugs-en wapenbezit tegen hem liepen. En dat mag natuurlijk niet. De zanger heeft sinds hij de band in 1980 verliet, diverse malen de wet overtreden. Willis bekende vorig jaar schuld in ruil voor strafvermindering, maar verdween vervolgens. De zanger loopt nu het risico niet 16 maanden gevangenisstraf te krijgen, maar vijf jaar de cel in te gaan. Flinke stijging, maar dat had je kunnen weten als je je een beetje in je rol had verdiept Victor…

En zo af en toe kom je een paar zotten tegen. Soms Katholieken die in het glas van een gebouw Maria zien, somige Christenen zien Jezus nog her en der verspreid in een of ander niks bijzonder voorwerp, en nu hebben we Moslims die voor een grappig stukje zorgen. Lach van de week: Britse moslims aanbidden twee tropische vissen. Echt letterlijk honderden moslims hebben zich de afgelopen dagen bij een huis in de Britse havenstad gemeld om zich te vergapen aan twee tropische vissen die in het Arabisch de woorden ‘Allah’ en ‘Mohammed’ op hun huid lijken te dragen. Sheik Sadek Kassem, imam in Liverpool, zegt dat met de vissen ‘een signaal is afgegeven’. De eigenaar van de vissen, de 23-jarige Ali Al Waqedi, zei dat hij naar een dierenwinkel was gegaan om de vissen voor zijn kinderen te kopen. Eerst zag hij de vis die in het Arabisch het woord Allah droeg. Daarna viel zijn oog op de vis met het woord Mohammed op de huid. “Ik denk dat het een boodschap is van Allah aan mij”, aldus Al Waqedi. “Het maakt mijn geloof alleen maar sterker.”

Marcotics denkt aan een vergelijking met oost indisch doof zijn. Alleen horen wat je wil horen. Zien wat je wil zien in dit geval. Verder niks tegen gelovige of moslims, maar wie tekenen van welke god dan ook in vissen ziet, moet echt een klap van de molen hebben gehad.

Zo af en toe moet ik een balansdag nemen en minstens één serieus ding behandelen. Woensdag leende zich daar uitstekend voor met het bericht dat er een dood kindje was gevonden in een Duits park. De politie in het West-Duitse Krefeld kon de identiteit van de jonge moeder achterhalen, nadat de zuigeling vorige week dood in het park was aangetroffen. De jonge moeder kwam uit een standaard gezin en had haar zwangerschap verborgen weten te houden. Dat is al iets om ontzag voor te hebben, maar meer ontzag heb ik voor het feit dat ze dit eerste kind thuis baarde. Ze besloot het kind in vuilniszakken te verpakken en in een park achter te laten.

Ok, nou staan er een paar dingen in dat stukje die om opheldering vragen, dingen die ik bewust een beetje onduidelijk heb gehouden om het hier dramatisch te kunnen uitleggen. Ten eerste kan niemand het voorstellen dat een moeder met moeder instinct haar kind in vuilniszakken achterlaat in een park, maar dit was haar eerste kind, en zoals ik al zei, een jonge moeder. Zeg maar gerust extreem jong. Het gaat hier om een 13 jarig meisje. De manier waarop het meisje het heeft gedumpt, en het feit dat de politie haar niet vervolgd doet vermoeden dat het om seksueel misbruik gaat. Nou had ze als 13 jarige toch niet veroordeeld geworden, maar als je meetelt dat bekend is geworden dat de politie de vader gaat opsporen om te vervolgen wegens seksueel misbruik, zijn de vooroordelen wel bevestigd. Diep respect voor het meisje, dat ze het al die tijd verborgen heeft kunnen houden en op haar jonge leeftijd heeft gepresteerd het kind te baren. Diepe afschuw voor de vent die haar dit heeft aangedaan. De straf laat ik aan jullie over.

Er vanuit gaande dat dit meisje, 13 jaar oud, door seksueel misbruik door een volwassene zwanger is geraakt, Welke passende straf zou de man moeten krijgen.

We zijn hier geen rechters of ander deel van een juridisch gedoe, dus fantaseer maar raak. Knuppels of stroom op edele delen, maakt niet uit, zolang JIJ het maar passend vind. Je gedachten kun je in de reacties kwijt.

Nou even minder serieus nieuws, maar oliedom nieuws. Een Canadees echtpaar had even op een bankje gezeten in een plaatsje bij de Amerikaanse stad San Francisco. En dan ken je het wel, de vrouw had haar handtas even aan haar man gegeven toen ze een ijsje gingen eten. Ze hadden een drukke dag achter de rug, het paar was voor de bruiloft van hun dochter in de Verenigde Staten. In de handtas die zojuist aan de man was gegeven zaten de juwelen die de bruid en haar moeder hadden gedragen. Pas toen de Canadezen terug waren in hun hotel, ontdekten ze dat de tas was achtergebleven. Toen ze terug naar het park gingen, was het tasje weg. Logisch, wat verwacht je dan, dat het tasje geduldig wacht en niet wegloopt of meegenomen word? Maar soms heb je geluk, en dat soms was nu, iemand leverde het tasje een dag later met de volledige inhoud af op het politiebureau, met de boodschap dat er ‘nepjuwelen’ in zaten. Domme fout van het echtpaar om het tasje te laten staan, dommere fout van degene die ze aanzag voor nepjuwelen. Want de waarde van deze juwelen? 1 miljoen dollar, en daar is het tasje, dat ook niet goedkoop scheen te zijn, niet bij inbegrepen. Heel dom om dat aan te zien voor nep.

Ook dom zijn de personen uit het politieverslag dat ik ook deze woensdag onder ogen kreeg. We vatten de opmerkelijkste punten even samen, namen en kentekens enzo laten we erbuiten.

We hebben dit verslag van de politie die in Den Haag een routine controle deed.

  • 2:30 uur. De politie heeft een auto aan de kant geroepen. De bestuurder lijkt beschonken en na het blazen bleek dat de 40-jarige man uit Leidschendam inderdaad veel te veel op te hebben.
  • Terwijl de politie de man bekeurde, stapte de bijrijder achter het stuur en reed snel weg. De agenten konden deze 43-jarige Hagenaar even later aanhouden, ook hij moest blazen, en ook hij bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken.
  • 5:45. Tot hun verbazing zien de agenten dezelfde auto weer in dezelfde straat rijden. Nadat zij het voertuig een stopteken hadden gegeven, ging de bestuurder, ditmaal een 36-jarige Hagenaar, er lopend vandoor. Na een korte achtervolging werd de man met een vliegende tackle gevloerd. Aangezien het rijbewijs van deze derde bestuurder al eerder ongeldig was verklaard, nam de politie de auto in beslag en kwam er een einde aan de reeks beschonken bestuurders.

Wat een sukkels, gewoon 2 boetes en de auto in beslag genomen. De kater word spontaan groter zodra ze dit beseffen.

Donderdag is een mooie dag voor een opmerkelijk feitje. Het aantal huwelijken tussen Nederlanders en Argentijnen is toegenomen sinds het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het lijkt me sterk dat Wimpie en Maxie zo’n diepe impact hebben in dat soort zaken, maar de Nederlandse ambassadeur in Argentinië, meneer van Houtum, beweert dat in ieder geval. Cijfers heeft hij alleen niet, helaas voor ons. Hoe hij er wel aan komt is een lang en stom verhaal, maar komt er op neer dat de contacten tussen Nederland en Argentinië verbeterd zijn sinds het huwelijk en dat Argentinië zich een beetje aanpast op gebied van mensenrechten enzo. Wel leuk is het puntje dat van Houtum tenslotte maakt. Ook op andere fronten zijn er ontwikkelingen volgens hem. “De minister van Volksgezondheid heeft zich uitgesproken voor abortus, al kwam dat hem wel op een reactie van een bisschop te staan. Die vond dat de bewindsman met een steen om zijn nek in zee moest worden gegooid.” Een puntje dat nog wel verbeterd kan worden dus. Die abortus toch, daar is in de wereld wat om te doen. Iemand die zich positief erover uitlaat moet in zee worden verzopen, of het word vergeleken met Nazi praktijken.

Vrijdag blik ik nog even terug op Richard Harteveld, de zieke geest uit Zoetermeer die zijn vrouw en kindertjes vermoorde omdat hij liever zijn Poolse webcamhoer thuis wou palen. We hebben wat schokkende nieuwe feiten doorgekregen. Enkele dagen na de moorden gaf Harteveld zijn gezin als vermist op, maar pas na het weekend waarin hij de schijn wekte dat hij met Claudia en de kinderen op stap was. In werkelijkheid waren Claudia en haar dochtertjes Marieke, slechts 5 jaar oud, en Charlotte, die door pappa’s toedoen niet ouder dan 3 werd, op het moment dat hij dat zogenaamde weekendje stappen met hun had al dagen dood. In werkelijkheid was hij niet aan het stappen, maar aan het bonken, hij beleefde hij een romantisch weekend met zijn Poolse vriendin. Het paar neukte de sterren van de hemel in het bed waarin Claudia was vermoord. Het meest ziekelijke, meest lugubere detail aan dit hele verhaal is dat Harteveld de bloedspatten op de slaapkamermuur had afgedekt met tekeningen die zijn kinderen hadden gemaakt.

Mensen die mij kennen en die het vorige stuk dat ik over Harteveld schreef hebben gelezen aan het begin van week 9, zullen merken dat dat stuk op een manier is geschreven die ze niet van mij kennen, tenzij ik boos ben. En ik ben niet minder dan diep geschokt. Hij is toerekeningsvatbaar bevonden, gewoon met zijn volle verstand dat hij deze gruwelijke dingen heeft gedaan. Claudia was een mooie vrouw, kun je dat zeggen van die Poolse. En die kinderen, verdomme mooie meiden , nog niet eens in de bloei van hun leven. Hun leven is amper begonnen. Ze zijn net aan het stadium voorbij waarin ze de benaming voor deze klootzak hebben leren uitspreken,:

Pappa.

Ik kan geen woorden vinden die deze laffe daad van deze geschifte hufter goed genoeg omschrijven. Hetzelfde heb ik bij het bedenken van een passende straf. Als iemand een straf weet die goed genoeg is voor deze daad, kan die ook in de reacties worden achtergelaten.

Ten slotte met een vrolijker onderwerp afsluiten. Een pijnlijke situatie in Argentinië, waar Bea, Wimlex en Maxima op staatsbezoek zijn. De president Kirchner en de Kamer van Ondernemers hebben hetzelfde cadeau voor de koningin besteld. Twee zilversmeden hebben onafhankelijk van elkaar vele uren werk gestoken in vrijwel identieke zilveren tulpen. Het mooiste van het verhaal is nog wel dat het programma Informe Central van het televisiekanaal América liet weten dat Kirchner, nadat hij hoorde over deze blunder, de uitwisseling van cadeaus had vervroegd naar de eerste ontmoeting met de koningin in het regeringshuis, om zijn cadeau als eerste aan te kunnen bieden. Dat geeft een heel andere wending aan het woord Machtsspelletje.

Dan aan het eind even wat huishoudelijke mededelingen. Afgelopen weekend is een kip erin geslaagd het Marcotics kantoor binnen te komen. Omdat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn in verband met vogelgriep heeft het personeel meteen passende maatregelen genomen. Het voorval deed zich voor bij de hoofdingang en is geregisteerd op de beveiligingscamera. Hieronder een beeld van vlak nadat het personeel in actie kwam.


De kip bleek echter niet te niezen en ook na andere controles kon het leven van deze kip gespaard blijven. Tot aan de kerst in ieder geval zeker.

En deze foto wou ik jullie ook niet ontnemen nadat Nederlandse roddelbladen zich aan een mediacode moeten houden. Dus geschoten, tijdens het staatsbezoek in Argentinië, door een Argentijn. ‘Maxima laat haar schoonmoeder de gletsjers zien’ staat er onder de foto in een Argentijns glamourblad. Let op Bea in een soort fleece trainingspak en de op onweer staande gezichten van allemaal.


Zo, nu kan ik met een gerust hart de week afsluiten. Bij deze.
M