Kleine Uk,

Eigenlijk had dit stuk al veel eerder moeten verschijnen, maar er kwam wat tussen…

Corona

Begin dit jaar kregen je moeder en ik een cadeautje van moeder natuur, onze Kleine Uk. Kort daarna kregen wij, en de rest van de wereld, een cadeautje vanuit China. Noem het Corona, noem het Covid-19, maar het hield, en houd, de wereld in de ban. Wat eerst werd afgedaan als GriepjeXL, niet in de laatste plaats door mij, bleek toch een serieuze zaak te zijn, waar we nu nog steeds de gevolgen van ondervinden. Ieder land pakt deze crisis anders aan, maar overall is de eis wel dat we elkaar vooral de ruimte geven en elkaar niet onnodig gaan opzoeken. 

De geplande interviews zijn er dan ook niet van gekomen. En met enige schaamte zal ik eerlijk zeggen dat ik er niet rouwig om ben. Ik heb momenteel namelijk moeite om heel erg sympathie op te brengen. 

Zwarte Piet

Al jaren is er het eindeloze gezever over Zwarte Piet, daar heb ik natuurlijk al eerder uitgebreid over geschreven. (Hiero)
Ook dit jaar, ondanks dat we massaal eigenlijk wel wat anders aan ons hoofd hadden, ontkomen we er niet aan. Sinterklaas komt nog wel, maar wáár precies, dat blijft geheim. Want ja, Corona hé, dus er mogen niet teveel mensen naar de kade van de intocht komen. En terwijl tijdens deze intocht de Pieten ook dit jaar vervangen zijn door Roetveeg exemplaren, zijn er nog altijd plaatselijke intochten die nog worstelen met de identiteit van Piet. Een aantal gemeenten dachten er uit te zijn met een alternatief, de Grijze Piet.

Maarrrrr… Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) neemt hier geen genoegen mee. KOZP noemt dit een Zwarte Piet Light, en dat mag niet van deze azijnzeikers. Grijze Piet lijkt nog teveel op Zwarte Piet, dus er gaat gedemonstreerd worden zoveel en zo publiekelijk als kan, en het liefst in het zicht van de kinderen die gewoon een feestje willen vieren.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet per definitie tegen de verandering. Zwarte Piet veranderd al jaren langzaam en is allang niet meer de Piet van vroeger. En als er echt mensen zijn die zich door het uiterlijk gekwetst zouden voelen is dat natuurlijk vervelend. Maar ik betwijfel of dit echt zo het geval is. Ik ben van mening dat het gewoon Zeuren om het zeuren is geworden, in de trend die typisch Nederlands lijkt; Er moet altijd iets te zeuren zijn. Het weer is te nat, te droog, te warm, te koud, Piet is te zwart of niet zwart genoeg, bruin geschminkt is ook niet goed, grijs ook niet. KOZP is duidelijk, ze nemen alleen genoegen met een Roetveeg exemplaar. Maar wie zijn zij om dat te vragen, of te eisen?

Voor een deel zou deze groep bestaan uit zogenaamde Beroepsdemonstranten. Jawel, deze mensen worden ingehuurd en betaald om ‘een’ mening te verkondigen. Vandaag tegen Zwarte Piet, morgen tegen bont, en als je ze genoeg betaald staan ze volgende week ergens op de stoep om jouw mening te demonstreren. In plaats van blij zijn dat KOZP, en met hen allerlei splinter groeperingen, een verandering teweeg hebben gebracht waar zelfs Bekende Nederlanders achter staan en die het Sinterklaas feest permanent veranderd heeft, willen ze meer. Als een klein kind staan ze stampvoetend ergens op een pleintje met z’n allen. Het moet op HUN manier, en anders niet.

Black Lives Matter

Dat demonstreren is mijn tweede, misschien wel grootste punt waardoor ik mijn sympathie ben kwijtgeraakt. In Amerika werd voor de zoveelste keer in de afgelopen jaren bij politiegeweld een negroïde man dood geschoten. Of dit nodig was, ik denk het niet. Was deze man geheel onschuldig, dat denk ik ook niet. Feit blijft dat er nogal veel gekleurde mensen slachtoffer worden van dit politie geweld. Feit is ook dat er nogal veel gekleurde mensen nogal haatdragend zijn richting blanke agenten, en soms gewelddadig. En zo is het cirkeltje weer rond en houden we dit soort incidenten in stand.

Terwijl Nederland een strijd met het Corona virus aan het uitvechten was, vond deze man de dood en ontplofte voor de zoveelste keer de gekleurde gemeenschap en iedereen die deze gemeenschap een warm hart toedraagt. En nota bene op mijn verjaardag, waar mijn eigen ouders uit angst voor corona niet aanwezig zijn, gaan duizenden mensen staan demonstreren in Amsterdam op De Dam. Een plein van niet veel meer dan 100 bij 200 meter (aldus Wikipedia op Google). Anderhalve meter, mondkapjes, alle veiligheidsvoorschriften werden aan de laarzen, schoenzolen, sandalen en al het aanwezige schoeisel gelapt. Want, en dit zijn helaas letterlijk de woorden die daar vielen, hun protest was ‘belangrijker dan een virus.’

Op dat moment hadden al talloze mensen de dood gevonden door dit virus. Ontelbaar veel mensen lagen op de Intensive Care. Kort hiervoor klapte Nederland nog massaal voor de zorg, die het enorm zwaar had door dit virus. En deze mensen gaan op een plein op elkaar gepropt staan protesteren voor iets dat voornamelijk hemelsbreed 7500 kilometer verderop afspeelt. De kans dat door dit protest Nederland een tweede coronagolf zou krijgen, was niet te verwaarlozen en viel te verwachten.

Terreur

Dan hebben we ook dit jaar weer terreur met een ‘Islamitische’ achtergrond. Ik zet dat tussen aanhalingstekens, want of dit daadwerkelijk uit naam van de Islam is betwijfel ik. Als onderdeel van deze serie verhalen zou ik in gesprek gaan met Moslims over dit Jihadisme. Staat er werkelijk iets in de Koran die dit geweld rechtvaardigt, of komt dit uit een vrije vertaling of oude teksten?
Hoe dan ook, een leraar in Nice heeft tekeningen laten zien van een profeet en dat met zijn leven moeten bekopen. Een leraar in Nederland heeft al jaren een tekening aan de muur hangen van een terrorist die erin faalt de vrijheid van meningsuiting monddood te maken, maar moet nu onderduiken omdat hij en de school na de aanslag in Nice doodsbedreigingen krijgen.

Wat al het bovenstaande voor mij gemeen heeft is de boodschap dat ‘hun’ mening belangrijker is dan andere, of het nu over Zwarte Piet gaat, of dat hun protest belangrijker is dan Corona, of hun mening dat je vermoord dient te worden als je iets doet dat niet in hun beeld past.

Ik vind het even moeilijk om sympathie voor sommige culturen op te brengen. Ik ga absoluut niemand over 1 kam scheren. Wat de strekking van dit verhaal had moeten worden eerder dit jaar, is de boodschap dat Nederland en de wereld een heleboel mensen telt, waarvan een heleboel een andere huidskleur, cultuur en geloof hebben. En dat dat helemaal O.K. is. Er is geen enkele huidskleur, cultuur of geloof die verheven is boven een ander. Blanken zijn niet superieur, zwarten niet slaaf en rode niet per definitie Indianen.

Zoals dit jaar regelmatig als slogan is gescandeerd,
Black lives matter.
All lives matter.
En dat is ook echt wel zo.

Maar ik kan het gewoon even, echt, niet meer opbrengen als dat niet voor meningen telt.